OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2018. május 10., csütörtök 22:06

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2018. május 10., csütörtök (OS) - Európában a használt gumiabroncsok 94%-át újrahasznosítják - Magyarországon ez az arány 100%

    Mindez az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) által május elején publikált jelentésből derül ki. A legfrissebb, összesített (2016-os) adatok alapján Európában 3,9 millió tonna használt abroncsot vettek nyilvántartásba, ami 2%-os (66 ezer tonnás) növekedés az előző évhez képest.
A 2016-ra vonatkozó legfontosabb adatok:
A granulátumként hasznosított használt abroncsok mennyisége 9.3%-kal nőtt.
Az energiatermelésre fordított mennyiség 2%-kal nőtt.
A használt abroncsok útépítésnél történő felhasználása 3%-kal, míg a robbantószőnyegként és sárvédőként történő újrahasznosítás 15%-kal csökkent.
A hazai számok:
2016-ban Magyarországon 46 ezer tonna használt abroncs keletkezett. 1000 tonnát exportáltak, 1000 tonnát pedig újrafutóztak. 36 ezer tonnát nyersanyagként hasznosítottak, míg 8000 tonnából energiát állítottak elő. Mindez az ETRMA normái szerint 100 %-os újrahasznosítási arányt jelent.
Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára szerint a trendek a granulátum piac telítettségét jelzik. Új és nagyon ígéretes piac lehet ugyanakkor a használt abroncsok jelenleginél nagyobb mértékű hasznosítása a közutak aszfaltozása során. Cinaralp főtitkár asszony szerint az EU-nak számos feladata van még: a cél az egyenlő versenyfeltételek biztosítása az elsődleges és a másodlagos nyersanyagok között. Részletes adatok az ETRMA oldalán: http://www.etrma.org/media-centre/press-releases

     Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.