OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2018. május 14., hétfő 15:33

A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye
    Budapest, 2018. május 14., hétfő (OS) - Látássérültekkel a hallássérültekért

    A látássérültek jól kiegészítik a hallássérültek hiányosságait: mint pl. a hangzó beszéd értése. Elsősorban a gyors gépelés, adatrögzítés, különböző szoftverek használata a feladatuk, sokszor hanganyagokat és beszélgetéseket írnak le, valamint angol-magyar relációban fordítói munkát végeznek. Jelenleg többségében uniós Erasmus+ hallássérültek számára készülő tananyag és jelnyelvi szótár fejlesztési projektekben dolgoznak együtt szakértők vezetésével.

Ezen tevékenység megjelenése teremtette meg azt az igényt, hogy hallássérültek mellett nagy számban foglalkoztatunk látássérülteket. Így az előnyök összeadódnak, a hátrányok háttérbe szorulnak. A kommunikációban sokat segít a vizualizálás, amelyet a digitalizáció rohamos fejlődése tesz lehetővé. A látássérült munkatársnak a beszéd és a nyelvek ismerete az erőssége, a hallássérültek az anyagok megértést tesztelik. Jelenleg a gasztronómia, a turizmus, a kertészet és a bútorgyártás munkafolyamataira készülnek tananyagok, ezzel kapcsolatos szakmaleírások és jelnyelvi szótárak fejlesztési projektjein dolgoznak szakemberek irányításával.

A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért három éve segíti a látás- és mozgássérülteket a hallássérültek mellett úgy, mint munkaadó. Ezen kívül a munkaerő-piaci lehetőségeiket figyelembe véve igyekszik őket a munka világába visszavezetni: munkahelyet keresni a számukra.

     Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.