2024. április 20. szombat

2018. május 15., kedd 08:29

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. május 15., kedd (OS) - Az ombudsman a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos közérdekű bejelentések kivizsgálásáról

Székely László alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy – akár külön intézkedések kezdeményezésével – fordítson kiemelt figyelmet arra a gyakorlatra, ahogyan a minisztérium szervei kezelik a panasz- és közérdekű bejelentéseket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Magyarországon előforduló kórházi fertőzések magas száma miatt benyújtott közérdekű bejelentéseinek mellőzése miatt kérte az ombudsman vizsgálatát.
A TASZ az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetőjét a rendszerszintűnek tekintett jelenség kivizsgálásának javaslatával, konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását tartalmazó közérdekű bejelentésekkel kereste meg. Az országos tisztifőorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek. A TASZ álláspontja szerint az OTH nem vizsgálta ki teljes körűen a közérdekű bejelentéseket, pedig a hatáskörét és feladatkörét meghatározó jogszabályok lehetőséget biztosítanak ilyen esetekben a helyszíni vizsgálatra.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala