OS Országos Sajtószolgálat
2019. március 25. hétfő
Ismertető


2018. május 16., szerda 16:36

Az Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleménye
    Budapest, 2018. május 16., szerda (OS) - Koszorúzás a roma holokauszt emlékműnél

    Május 16. a roma ifjúság és bátorság napja, amikor megemlékezünk azokról a hősökről, akik 1944. május 16-án megtagadták az együttműködést az őrökkel, fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. Az auschwitz-birkenaui táborban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa. Aznap éjjel néhány romát lelőttek, és az ellenállást követően a cigányokkal szembeni kegyetlen bánásmód még kíméletlenebbé vált. Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára ebből az alkalomból koszorút helyez ez a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt.
Az eseményhez kapcsolódóan a hétvégén a Nemzeti Színházban Gálaest keretében emlékeznek meg az áldozatokról "371 csillag" címmel, amely a cigánytáborban született gyermekek számát jelenti.  A műsor alatt a  túlélők vallomásai és irodalmi művek alapján olyan művészek idézik meg a rendezvényen a múltat, mint Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész és  Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész.

     Kiadó: Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.