2018. július 19. csütörtök

2018. május 16., szerda 16:36

Az Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleménye
    Budapest, 2018. május 16., szerda (OS) - Koszorúzás a roma holokauszt emlékműnél

Május 16. a roma ifjúság és bátorság napja, amikor megemlékezünk azokról a hősökről, akik 1944. május 16-án megtagadták az együttműködést az őrökkel, fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. Az auschwitz-birkenaui táborban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa. Aznap éjjel néhány romát lelőttek, és az ellenállást követően a cigányokkal szembeni kegyetlen bánásmód még kíméletlenebbé vált. Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára ebből az alkalomból koszorút helyez ez a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt.
Az eseményhez kapcsolódóan a hétvégén a Nemzeti Színházban Gálaest keretében emlékeznek meg az áldozatokról "371 csillag" címmel, amely a cigánytáborban született gyermekek számát jelenti.  A műsor alatt a  túlélők vallomásai és irodalmi művek alapján olyan művészek idézik meg a rendezvényen a múltat, mint Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész és  Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész.

Kiadó: Emmi - Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság