OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. május 16., szerda 17:42

LMP: az emberek problémáitól lesz hangos az Országgyűlés
    Budapest, 2018. május 16., szerda (MTI) -  Az LMP parlamenti frakciója azt ígéri: az emberek problémáitól teszik hangossá az Országgyűlést a következő négy évben - erről Szél Bernadett társelnök-frakcióvezető és Keresztes Lóránt László frakcióvezető-helyettes beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatójukon.

        Szél Bernadett szerint a politikusok megfeledkeztek a mindennapi emberek mindennapi problémáiról. Az LMP azonban nyitott ezek közvetítésére: a helyiugyek.hu honlapon valamint a legnagyobb közösségi oldalon is várja az észrevételeket, amelyeket aztán szakértők segítségével dolgoznak fel.
     Az őket megkeresők maguk is követhetik ügyük alakulását, meghívják majd őket a parlamentbe, hogy lássák: a kormánypártok hogyan reagálnak arra – tette hozzá.
     Keresztes László Lóránt ezt azzal egészítette ki: önkormányzati képviselőként is látta, hogy számos kérdés megoldását országos szinten kell kezdeni. Ilyen például a víziközmű vagy a közösségi közlekedés fenntartása, az önkormányzatok működése, vagyis nagy rendszereket kell alapvetően átalakítani ahhoz, hogy az emberek hozzáférhessenek a legfontosabb szolgáltatásokhoz.
     Elmondta: ezen ügyeken együtt dolgoznak majd az LMP önkormányzati képviselőivel.
     A két héten belül esedékes LMP-tisztújításról Szél Bernadett, a női társelnöki poszt egyetlen jelöltje, azt mondta: azt követően is keményen dolgoznak majd a zöldpolitika érvényre juttatásán.
     Keresztes László Lóránt, aki egyedüli jelölt a férfi társelnöki posztra, kérdésre arról beszélt: legfontosabb feladatnak a vidéki hálózat kiépítését tartja, amely máig nem teljes, így komoly korlátja az LMP erőgyűjtésének. Ehhez szerinte strukturális változtatásokra is szükség van a pártban. Hozzátette: ez egybevág azzal, hogy az ellenzéknek szerinte egyértelműbben kell politizálnia, és fel kell vállalnia olyan vitákat, amelyeket eddig került, ekkor nyújthat valódi alternatívát akár a másfél év múlva esedékes önkormányzati választáson is.
     Közölte azt is: radikálisabbá kívánja tenni az LMP működését, szerinte konkrét ügyeket a parlamenti vita mellett az utcára is ki kell vinni.
     Az LMP szövetségi politikájáról azt mondta: arról a kongresszusuk dönt, személyes javaslatait azonban megteszi majd. Ezek azon alapulnak, hogy szerinte a szavazók áprilisban világossá tették, az ellenzéki oldalon mely irányba fordulnának. Emlékeztetett: a régi baloldali pártok komoly szavazatcsökkenést szenvedtek el, míg a 21. századi, eddigi kormányzati felelősséggel nem terhelt pártok – az LMP mellett a Jobbik, a Momentum vagy akár a Kétfarkú Kutya Párt - együttesen több százezerrel növelték támogatóik számát, majdnem 30 százalékot értek el.
     Kérdésként vetette fel, vajon a Jobbik megmarad-e a néppártosodás útján. Ebben az esetben ezen pártokat a következő önkormányzati választáson a civilekkel együtt szóba jöhető partnerként nevezte meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.