2024. április 25. csütörtök

2018. május 17., csütörtök 15:52

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2018. május 17., csütörtök (OS) - A romániai magyarság nem lehet nemzetbiztonsági veszélyforrás

A román képviselőház plénuma május 16-án vitatta meg azt a tervezetet, amely elvileg az Európai Bizottság terrorizmusellenes irányelvét hivatott a román jogrendbe ültetni, hogy büntethetők legyenek a terrorizmussal kapcsolatba hozható összeesküvések, kiképzések, utazások és pénzgyűjtések. A normaszöveg azonban nem fogalmaz pontosan, ezért az felhasználható a magyar közösség ellen is.

Az MSZP fontosnak tartja a terrorizmus elleni hatékony fellépést, hogy minden tagállam összhangba hozza törvényeit az Európai Unió irányelveivel, de rendkívül veszélyesnek tartja, ha az új törvényes előírások nem az irányelvekbe foglaltakat tartalmaznák, hanem sokkal képlékenyebb, kevésbé érthető és különböző értelmezésekre, akár visszaélésekre is teret adó definíciókat tartalmaznak. Félő ugyanis, hogy ezt aktuális politikai céljaik elérése érdekében valakik, valamiért félre akarják értelmezni.

A MSZP szerint elfogadhatatlan minden olyan EB irányelvre hivatkozó jogszabály, amely alapján bármely nemzeti közösség, így a romániai magyarság is nemzetbiztonsági veszélyforrásnak tekinthető.

MSZP

Bővebb információ: Molnár Zsolt, a Nemzeti összetartozás bizottság alelnöke