OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. június 13., szerda 09:38

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
    Budapest, 2018. június 13., szerda (OS) - Tovább erősödött a hazai ipar

    Idén áprilisban 7,8 százalékkal bővült az ipari termelés Magyarországon. A kedvező gazdasági környezetnek és a kormány újraiparosítási programjának köszönhetően 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. A pozitív tendenciát tovább erősíthetik a megvalósuló kapacitásbővítő beruházások, amelyeket a kormány az Irinyi Terv keretében is támogat.
Az ipar áprilisi teljesítményéhez a legnagyobb súllyal bíró feldolgozóipar 8,1 százalékkal járult hozzá. Az ágazati bontást tekintve a tizenhárom alág közül tizenegyben mértek növekedést. A járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal, a hozzá szorosan kapcsolódó gumiiparé pedig kiemelkedő mértékben, 20,5 százalékkal emelkedett. Szintén kétszámjegyű bővülést regisztráltak a fém-, a fa-, a textil-, és a vegyiparban, valamint a villamos berendezések gyártásában.

Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés ebben a hónapban. A legnagyobb eltérést az előző év azonos időszakhoz képest a Dél-Dunántúlon mérték, itt 12 százalékkal nőtt a mutató.

A feldolgozóipari beruházások 2017-ben mért növekedésének és a különösen a járműipart érintő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ipari termelés további bővülésére lehet számítani. A munkaerőpiacot érintő kihívásokat enyhítheti, ha minél több vállalkozás nyit az automatizálás és a digitális technológiák alkalmazásának irányába, amihez a hazai kis- és középvállalkozások segítését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárulnak.

     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.