OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2018. június 14., csütörtök 16:31

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 14., csütörtök (OS) - A hazai paraszti társadalomra emlékező kiállítás nyílt Szegeden

    Minden megpróbáltatás ellenére a parasztságból soha nem veszett ki a földszeretet és a nemes patriotizmus. Ez adott erőt sokaknak, akik 1945 után elszenvedték az erőszakos téeszesítés minden gyötrelmét – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrártárca miniszterhelyettese Szegeden, a paraszti társadalom felszámolására, a kényszerkollektivizálásra emlékező kiállítás megnyitóján. A Csongrád Megyei Kormányhivatalban megtekinthető tárlat az önkény megyei áldozataira külön emlékezik.
A társadalom jelentős részét képviselő földműves réteget a kommunista rendszer reménytelenül súlyos válságba taszította, 72 ezer embert tettek kuláklistára, a kényszerkollektivizálás a kis- és középbirtokos gazdákat állami nagyüzemekbe terelte – mondta Farkas Sándor a megnyitón. A miniszterhelyettes családi emlékeit felidézve úgy fogalmazott: elvették a földet a parasztság tömegeitől, hogy egy olyan világot teremtsenek, amely idegen volt a hagyományos magyar életformától. De nemcsak a paraszti életformától, hanem a nemzeti hagyományoktól is, amelyekből a mindennapos falusi és tanyasi szokások eredtek. Egy olyan ideológia jegyében, amely arra esküdött fel, hogy a múltat végképp el kell törölni.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.