OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2018. június 14., csütörtök 18:29

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2018. június 14., csütörtök (OS) - LMP: Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában -

    A Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának államosításával az Orbán-kormány újabb lépést tesz a teljes állami kontroll felé: a gazdaság, az agrárium és a kultúra igába hajtása után most a tudomány jön. Az LMP kiáll az MTA, a tudomány és a kutatások függetlensége mellett és követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt a tervét.

Ha nem lenne elég, hogy az idei költésvetés legnagyobb vesztese az oktatás, hiszen reálértéken kevesebb pénzt szán e területre a kormány, Orbán Viktor ezt a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenülésével is megfejeli. Nem lehet másképp értelmezni azt, hogy az MTA szakmai döntései helyett a jövőben a Palkovics-féle innovációs minisztérium döntene a kutatásokról, nyilvánvalóan politikai alapon. A kormány ezzel az elvonással azokat a független tudósokat bünteti, akik az elmúlt években feketén-fehéren kimutatták, hogy Magyarország rossz irányba tart, gazdasága fenntarthatatlan, társadalma pedig szétszakad.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarország sikerességének útja a kiváló oktatáson és a magas hozzáadott értékű munkahelyeken keresztül vezet. Nem kivonni kell a pénzt az oktatásból, innovációból, kutatás-fejlesztésből, hanem növelni. Ebben a munkában az egyetemek, kutatóintézetek és az MTA a legfontosabb partnerek, nem pedig ellenségek.

Szabó Szabolcs
országgyűlési képviselő (LMP-frakció)

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.