OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. június 15., péntek 06:57

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2018. június 15., péntek (OS) - Cum Deo pro Patria et Libertate ! 1703. Június 16. a Rákóczi szabadságharc kezdetének ünnepnapja.

    A Magyar-Osztrák-Bajor Társág, a Hegyvidéki Trianon harangja Társaság a KÉSZ budapesti szervezeteinek tagjai és több civil szervezet emlékezett a Rákóczi szabadságharc több tízezer ismeretlen hős katonájára és mártírjára, Budán az egyedüli, öt éve felállított Rákóczi Szabadságharc emlékműnél. Az emlékezők méltatták a Magyar Szent Korona Országaiban a kuruc ezredekben harcoló ruszin, lengyel, francia, svéd, német / Zipserdeutsch /, szlovák, és román katonák hősiességét.
A kiemelkedő hősök közül emlékeztek Lehensfeldi Gottfried Lehmann – Wikipédia kapitányra és társaira akik megmentették a biztos haláltól az ifjú II. Rákóczi Ferencet a német-római birodalom hercegét. Nélkülük nem tudnánk, hogy ki is volt a későbbi Nagyságos fejedelem és vélhetően a szabadságharcról sem lenne tudomásunk, ha az osztrák bécsújhelyi börtönből nem szabadítják ki a későbbi szabadságharc legnagyobb személyiségét. A megemlékezésen elhangzott a szabadságharc legnagyobb katonai vezetőinek a legendás  Bottyán János, Esze Tamás, Károlyi Sándor (hadvezér), gróf Forgách Simon, gróf Barkóczy Ferenc az Andrássy bárók, Vay Ádám, gróf Esterházy Antal, gróf Bercsényi Miklós,  és sok híres tábornok méltatása. Nagy büszkeséggel hangzott el az Esterházyak és a Bercsényiek mai francia jelenléte.  Bercsényi vagyok! :: honvedelem.hu. Az ünnepség az emlékmű koszorúzásával zárult.

     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.