OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. július 11., szerda 14:40

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. július 11., szerda (OS) - Az Ab igazat adott a Liberálisoknak, módosítani kell a Btk.-t

    Fodor Gábor a képviselők negyedének támogatásával 2015 végén kért utólagos normakontrollt a Btk. azon szakaszára, mely a minősített adatokkal kapcsolatos bűncselekményekről rendelkezik. Az Alkotmánybíróság közel két év után, most arra kötelezte az Országgyűlést, hogy az év végéig módosítsa a Btk. 266§ (2) bekezdését, amely szerint csak a titokgazda tehet feljelentést, ha a minősített adatok illetéktelen kezekbe kerültek.

A Liberálisok azután kezdeményezték a normakontrollt, hogy a kormány és a Századvég közötti szerződésekkel kapcsolatban törvénysértés gyanúja merült fel. Feltételezésünk szerint a kormány úgy adhatott ki minősített adatokat a Századvégnek, hogy az nem volt jogosult ennek fogadására. A Fidesz-kormány felelőtlensége miatt olyan személyek birtokába is juthattak minősített adatok, akiket a hatóságok korábban nem világítottak át. A jelenleg hatályos, fideszes többséggel megszavazott törvény szerint az ügyben viszont csak a kormány jelenthette volna fel saját magát emiatt. Az Ab most helyt adott a Liberálisok kifogásának, és arra kötelezte az Országgyűlést, hogy módosítsa a törvényt.

A Liberálisok szerint az Ab döntését követően az Orbán-kormánynak felelősséget kell vállalnia a minősített adatokkal való visszaélések miatt. Ez a döntés lehetőséget nyújt arra, hogy a minősített adatok kezelése törvényes és biztonságos módon történjen a jövőben, és a kormány munkáját bárki ellenőrizhesse.

     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.