2024. április 18. csütörtök

2018. július 13., péntek 08:38

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. július 13., péntek (OS) - A rendszeres ellenőrzések hatására csökkent a szabálytalanságok száma a kalandparkokban Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a nyári időszakban is kiemelt figyelmet fordít a családok biztonságára. A fogyasztóvédelmi hatóság az elmúlt években folyamatosan ellenőrizte a kalandparkokat. A rendszeres jelenlétnek köszönhetően két év alatt 23 százalékkal csökkent a feltárt jogsértések száma.

Az ITM által elrendelt vizsgálat keretében a megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai a nyári idegenforgalmi főszezon kezdete előtt 81 kalandparkban összesen 264 pályát ellenőriztek. Az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak 21 helyszínen működő 82 berendezés nem felelt meg.

A látogatók biztonsága érdekében az ellenőrzéseket követően két kalandparkot be is kellett zárni, ezek egyike azóta kijavította a hibát, és ismét kinyithatott. A hatóság ezen felül 38 eszköz használatát tiltotta meg, amelyek közül 35 esetében a hiányosságokat már pótolták.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: "A fogyasztóvédelem minden évben rendszeresen és kiemelten ellenőrzi a kalandparkok működési feltételeit. A hatóság évről évre egyre kevesebb hiányosságot talál, az újonnan kialakított pályák esetében azonban folyamatosan akad tennivaló. Az ellenőrzések célja, hogy az üzemeltetők megfeleljenek a biztonságos üzemeltetés feltételeinek és fokozottan figyeljenek az előírások betartására."
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium