OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. július 19., csütörtök 15:20

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. július 19., csütörtök (OS) - DK: Rendszervisszaváltás

    Amit korábban is gyanítottunk, bizonyossággá vált: a kormány a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrát sem tűrheti tovább a Kossuth tér közelében. Hetekig tartó sunnyogás, hazudozás után előjöttek a farbával: az emlékművet áthelyezik a Jászai Mari térre.  

A Forradalom lángjának, Károlyi Mihály és József Attila szobrának eltávolítására, a lemondást, reménytelenséget, vereséget sugárzó Kossuth-szoborcsoport visszahozatalára a tér 1944 előtti képének helyreállítása adott ürügyet. Mindez azonban csak szimbolikus kifejezése volt Orbán valódi szándékának, ami nem a tér, hanem az ország és a társadalom 1944 előtti állapotának restaurálása. A demokráciát, szociális piacgazdaságot és Európát zászlajára tűző rendszerváltás viszont nem csak a Rákosi- és Kádár-, hanem a Horthy-rendszer megtagadása is volt, Orbán tehát ennek emlékével is le akar számolni. Minthogy pedig a Harmadik Köztársaság 1956 hagyományaiból eredeztette önmagát, szembe kell fordulnia a forradalom és annak szimbolikus alakja, Nagy Imre emlékével is. Erről szólt a 60 éves évforduló egészét átható történelemhamisítás, és erről szól az emlékmű eltávolítása is.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik rendszervisszaváltás szimbolikus megkoronázása ellen. "Lesz még Magyar Köztársaság!" – valljuk Bródy János dalával, és a Negyedik Köztársaság első, szimbolikus intézkedéseinek egyike Nagy Imre szobrának ismét a Vértanúk terén történő fölállítása lesz.

Arató Gergely
frakcióvezető helyettes
DK
    
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.