OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. július 25., szerda 11:05

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. július 25., szerda (OS) - Domokos László nyílt levele: Téved az MTA főtitkára (2)

    A hvg.hu oldalnak adott interjúban Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára arról beszélt, hogy az alapkutatás esetében miért nincs értelme a hatékonyság mérésének. Mint mondta: "Bizonyos esetekben – mint például a művészet, az alapkutatások jelentős része – a hatékonyságot nem lehet mérni."

Véleményem szerint az MTA főtitkára – aki felelős vezetője egy közpénzzel gazdálkodó szervezetnek – tévedésben van. A kutatás-fejlesztésre fordított adófizetői forintok, vagyis közpénzek felhasználása ugyanis nem a művészi szabadság kategóriájába tartozik. Nagyon is hatékonysági, versenyképességi kérdés. Egyáltalán nem mindegy, hogy az állam, mint megrendelő – amelynek az Alaptörvényben deklarált kötelezettsége a közpénzek hatékony és eredményes felhasználása, a költségvetési egyensúly fenntartása, valamint a gazdasági növekedés előmozdítása – milyen pozíciót foglal el, és legfőképp milyen eredményekkel számolhat.

Az Állami Számvevőszék alig egy évvel ezelőtt 2017. augusztus végén zárta le az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások megfelelőségi ellenőrzését. Az ÁSZ ellenőrzése tényszerűen feltárta, hogy a támogatások monitoring és értékelési rendszere nem biztosította megfelelően a támogatások szabályszerű és eredményes felhasználását 2013 és 2015 között. Mindez azt jelenti, hogy az EU-tól származó kutatás-fejlesztési támogatások felhasználása nem volt hatékony az ellenőrzött időszakban.
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.