OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. augusztus 3., péntek 19:10

A Veritas Történetkutató Intézet közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. augusztus 3., péntek (OS) - Reagálás a LARICS állásfoglalására az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozattal kapcsolatban

    Transindex: http://itthon.transindex.ro/?cikk=27364
LARICS: http://larics.ro/rezolutia-de-unire-de-la-alba-iulia-din-1-decembrie-1918-si-autonomia/
     A Román Királyság vezetői 1883-ban titokban aláírták azt a szerződést, mely által csatlakoztak az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország, Olaszország alkotta úgynevezett hármas szövetséghez. Románia azért döntött a szerződés aláírása mellett, mert veszélyben érezte magát Oroszországgal szemben. A szerződést az első világháború kitöréséig ötévente mindig meghosszabbították, legutoljára 1913-ban. A szerződő államok vállalták, hogy békében élnek egymás mellett és nem kötnek másokkal olyan szövetséget, amely a szerződő felek valamelyike ellen irányul. A Monarchia vállalta, hogy a románokat segíti, ha azokat nem provokált támadás érné. A románok arra kötelezték magukat, hogy támogatják egy háborúban a Monarchiát, ha azt a románokkal szomszédos állam megtámadná.

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.