OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. augusztus 3., péntek 19:10

A Veritas Történetkutató Intézet közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. augusztus 3., péntek (OS) -

        1918. december 22-én Kolozsváron az erdélyi magyarság deklarálta, hogy nem kíván Romániához tartozni, hanem a wilsoni elvek alapján, önrendelkezési jogukkal élve Magyarországhoz való tartozás mellett foglaltak állást. Két nappal később Kolozsvárra is megérkezett a román hadsereg.
     1919. január 8-án az erdélyi szászok a medgyesi gyűlésükön a gyulafehérvári nyilatkozatot saját korábbi autonómiájuk (szász székek) visszaállítása garanciájának tekintve, egyeztek bele a Romániával való egyesülésbe.
     A gyulafehérvári nyilatkozattal ellentétben az erdélyi területekre bevonuló román hadsereg nem autonómiát, hanem katonai közigazgatást vezetett be, elűzve az addigi magyar hivatalnokokat, a románokra esküt tevő szász hivatalnokokat pedig fokozatosan leváltották.
     A wilsoni elvek alapján kérte a magyar békedelegáció elnöke 1920. január 16. meghallgatásán az antant vezetőitől, hogy a Magyarországtól elcsatolni szándékozott területek lakosságának körében tartsanak népszavazást, melyen az érintett területek lakossága véleményt mondhat arról, hogy mely állam impériuma alá kíván tartozni. Ezt a kérést az antant vezetői nem támogatták, Wilson elnök 14 pontja ellenére a békekonferencia csak a győztesek igényeit vette figyelembe, az elcsatolt területeken élő magyarság önrendelkezési igényeit nem.

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.