OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. szeptember 8., szombat 17:13

A Krajczáros Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 8., szombat (OS) - Ecsettel a BÉKÉÉRT Az idén van a záróéve az I. világháború eseményeit idéző programoknak.

    A fehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány önkéntesei a Felvidéken sok év óta részesei katonatemetőkben folyó rekonstrukciós munkálatoknak. Szeptember 28-án kerül sor Velkőben (Velkrop) a térség legnagyobb sírkertjének átadására.
A hadisírokat, emlékhelyeket gondozó tevékenységen túlmenően 2013-tól napjainkig Közép-Európa léptékben is egyedülálló festmény gyűjteményt hoztak létre a centenáriumhoz kapcsolódva. A 77 fős - ma élő lengyel, szlovák, ukrán és magyar - művészcsapat 270 alkotásából álló tárlatot eddig 45 hazai és főként külföldi városban mutatták be. Jelenleg Opole (PL) után Bártfa (Sk – Bardejov) ad otthont a kiállításnak. Ezen tematikus kollekció folyamatosan gyarapszik. Művészi és történelmet idéző értékei mellett különös jelentősége a projektnek, hogy az alkotók többnyire grátisz készítették el a portrékat, fantázia szülte festményeket és tájképeket, csendéleteket. Az éveken, országhatárokon átívelő projekt üzenetei:
-    soha többé háborút,
-    száz esztendő távlatában elérkezett az ideje a közös emlékezetnek,
-    a BÉKE megőrzése mindannyiónk feladata.
A tárlaton látható képek mindegyike mögött emberi sorsok húzódnak meg. A harctereken 600 ezer magyar illetve a világon több mint 10 millió katona és hasonló számú civil személy veszítette életét. Mindannyian abban a tudatban küzdöttek, hogy a saját hazájukért harcolnak. Ma már jól tudjuk, hogy sok tekintetben ez nem volt igaz

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.