OS Országos Sajtószolgálat
2019. október 22. kedd
Ismertető


2018. szeptember 10., hétfő 08:32

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 10., hétfő (OS) - Osztálypénz 2018. Magyar népszokás az iskolában osztálypénz, óvodában csoportpénz beszedése? A szülők azt hiszik, hogy jogszabály kötelezi őket a fizetésre.

    A szeptemberi szülői értekezletek egyik napirendi pontja az osztálypénz, óvodákban  a csoportpénz megszavaztatása.
Az osztálypénz vagy az óvodai csoportpénz mértékére legtöbbször egy pedagógus vagy valamelyik aktív szülő tesz javaslatot, amit a szülők egy része egyre magasabbra licitál.
A későbbiek folyamán a pénzbeszedő szülő vagy pedagógus az ellenőrző könyvben vagy felszólító levélben követeli a szülői közösséggel "megszavaztatott" havi pénzkvóta befizetését (zaklatás).
Ha valamelyik szülő nem akar, vagy nem tud havi rendszerességgel fizetni, akkor kiközösítik és megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nem fizető nevét. Kifüggesztik az "adósok" listáját a faliújságra (nyilván az intézményvezető engedélyével). Újabban megszégyenítésként – az adatvédelem szabályokat is sértve - megjelentetik az adós szülő nevét valamelyik közösségi oldalon.
Mit tehetnek a szülők az általánossá vált osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése és behajtása ellen?
Ne fizessenek!
Ne vállalják el az osztálypénz (csoportpénz) beszedését!
Követeljék meg, hogy az intézmény fenntartója vizsgálja meg a köznevelés ingyenességének betartását és számolja fel a szülőket és gyermekeiket megkülönböztető illegális osztálypénz és csoportpénz megfizetésének kényszerű gyakorlatát.

FŐSZEGY sajtószóvivő Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: www.mszoe.hu

     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.