2024. április 19. péntek

2018. szeptember 18., kedd 09:31

A Magyar Patrióták Közössége közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 18., kedd (OS) - Történelmi emlékhellyé nyilvánították az abasári királyi központ maradványait

A Magyar Patrióták Közössége idén év elején javasolta, hogy a magyar államalapítás korának egyedülálló építészeti és történelmi öröksége, Aba Sámuel Mátraalján található egykori királyi központja és valószínűsíthető földi nyughelye nyerjen felvételt a történelmi emlékhelyek jegyzékébe. Javaslatunkat a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság támogatásáról biztosította, és a beadványt a kormány elé terjesztette.

Örömmel értesültünk a 167/2018. (IX. 17.) kormányrendelet megjelenéséről, amely a történelmi emlékhelyekről szóló 303/2011. (XII. 23.) kormányrendelet módosításával történelmi emlékhellyé nyilvánította az abasári XI. századi királyi központ maradványait.

Meggyőződésünk szerint az Abasár, Bolt-tető helyszín történelmi emlékhellyé nyilvánításával a jelenkor magyarsága régi adósságot törleszt. Bízunk abban, hogy a döntés nemcsak a helyszín nemzeti múltunkban betöltött szerepének elismerését jelenti, hanem egyben megnyitja az utat a jelenleg elhanyagolt terület méltó emlékhellyé fejlesztése előtt.

Annak érdekében, hogy veszélyeztetett örökségünket megóvjuk, a Magyar Patrióták Közössége abasári szerepvállalása nem ér véget, hanem tovább folytatódik.

Kiadó: Magyar Patrióták Közössége