OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. szeptember 18., kedd 09:31

A Magyar Patrióták Közössége közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 18., kedd (OS) - Történelmi emlékhellyé nyilvánították az abasári királyi központ maradványait

    A Magyar Patrióták Közössége idén év elején javasolta, hogy a magyar államalapítás korának egyedülálló építészeti és történelmi öröksége, Aba Sámuel Mátraalján található egykori királyi központja és valószínűsíthető földi nyughelye nyerjen felvételt a történelmi emlékhelyek jegyzékébe. Javaslatunkat a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság támogatásáról biztosította, és a beadványt a kormány elé terjesztette.

Örömmel értesültünk a 167/2018. (IX. 17.) kormányrendelet megjelenéséről, amely a történelmi emlékhelyekről szóló 303/2011. (XII. 23.) kormányrendelet módosításával történelmi emlékhellyé nyilvánította az abasári XI. századi királyi központ maradványait.

Meggyőződésünk szerint az Abasár, Bolt-tető helyszín történelmi emlékhellyé nyilvánításával a jelenkor magyarsága régi adósságot törleszt. Bízunk abban, hogy a döntés nemcsak a helyszín nemzeti múltunkban betöltött szerepének elismerését jelenti, hanem egyben megnyitja az utat a jelenleg elhanyagolt terület méltó emlékhellyé fejlesztése előtt.

Annak érdekében, hogy veszélyeztetett örökségünket megóvjuk, a Magyar Patrióták Közössége abasári szerepvállalása nem ér véget, hanem tovább folytatódik.

     Kiadó: Magyar Patrióták Közössége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.