2019. július 21. vasárnap

2018. szeptember 20., csütörtök 13:01

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 20., csütörtök (OS) - LMP: Elfogadhatatlannak tartjuk az ukrán külügyminiszter Kárpátaljára vonatkozó kijelentéseit -

Az ukrán külügyminiszter videóüzenete szerint kiutasíthatják a magyar konzult az ország területéről, mert videófelvétel van arról, hogy a beregszászi konzulátuson külhoni magyar honfitársaink tettek magyar állampolgársági esküt. Az ukrán külügyminiszter szerint továbbá céljuk, hogy Kárpátálján évről évre több Ukrajna legyen. Az LMP szerint ezek a kijelentések elfogadhatatlanok 2018-ban, Európában.

Az LMP álláspontja, hogy ilyen fajsúlyos kérdésben nem csak hazai szinten fontos a tiltakozás, ezért felszólítjuk Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy minden nemzetközi fórumon fejezze ki tiltakozását. Az LMP szerint ugyanis a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és önrendelkezésük biztosítása rendkívül fontos európai értékekhez kapcsolódik. Éppen ezért megengedhetetlen, hogy az ukrán külügyminiszter fenyegető hangot üt meg a magyar diplomáciai tisztviselőkkel és a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban. Határozott meggyőződésünk továbbá, hogy Ukrajna európai integrációs folyamatait bizonyosan nem segítik az ilyen kijelentések.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője