OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. október 3., szerda 09:27

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 3., szerda (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a német egység napja alkalmából

    Immár csaknem három évtized telt el azóta, hogy a szabadságot és demokráciát követelő keletnémet tüntetők nyomására és a nemzetközi körülmények változásának is köszönhetően átjárhatóvá vált a Berlint 28 éven át kettéválasztó fal, szimbolikusan is egyértelművé téve azt, hogy nem csak a mesterségesen kettéosztott Németország, hanem az ideológia és a nagyhatalmi érdekek mentén felosztott Európa is változásra érett. A felgyorsult történelmi események menete sokak számára korábban elképzelhetetlen – vagy csak a távoli jövőben remélt – változásokat hozott alig néhány hónap leforgása alatt. 1990. augusztus 31-én aláírták a Németország újraegyesítéséről szóló szerződést, október 3-án pedig Németország ismét egy ország lett.

Ez a nap nem csak Németország polgárai, hanem az Európa más országaiban élő német nemzetiségi közösségek életében is fontos esemény. Jelentős ez az ünnep a ma Magyarországon élő németek számára, hiszen bár nemzetiségi identitásuk őrzésében, nyelvük és kultúrájuk ápolásában mindig is számíthattak anyaországuk támogatására, a német egyesítést követően megerősödött és vitathatatlan európai vezető szerepet kivívó Németország és a demokratikus rendszerváltozást megélő Magyarország között a korábbinál sokkal intenzívebb politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok szövődtek, amelyek kiépítésében és fejlesztésében a hazai németség szerepe meghatározó.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.