OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. október 3., szerda 09:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. október 3., szerda (OS) -

    A mai napon külön is meg kell emlékeznünk a hajdan elűzött németek létszámának egynegyedét kitevő azon kitelepítettekről, akik Németország szovjet megszállási zónájába kerültek és a létrejövő NDK polgáraivá váltak. Őket a történelem nem csak választott magyar hazájuktól fosztotta meg, hanem egy diktatórikus ország polgáraivá tette, ahol – származásuk miatt – másodrendű állampolgárként kezelték őket. A német egység megvalósulása számukra egy régen várt álom megvalósulását jelentette, hiszen a jogfosztott menekült-lét és sok évtizednyi elnyomás után egy demokratikus és az emberi jogok valamint az európai értékek mellett rendíthetetlenül elkötelezett szabad Németország polgáraivá váltak.

A német egység napján ezért köszöntöm Németország valamennyi polgárát, köztük a Magyarországot valaha elhagyni kényszerült, de a népeink közötti barátságot továbbra is ápoló egykori kitelepítetteket és leszármazottaikat, valamint a hazánkban élő, német és magyar identitásukat egyszerre őrző honfitársainkat.

Szalayné Sándor Erzsébet Prof. HC
egyetemi tanár, ombudsmanhelyettes

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.