2024. április 26. péntek

2018. október 9., kedd 14:41

A Nemzetegyesítő Mozgalom közleménye
    Budapest, 2018. október 9., kedd (OS) -

Felkérjük Dr. Trócsányi László miniszter urat, hogy a szükséges jogszabályi módosítások előkészítésével segítsék helyreállítani a hazai igazságszolgáltatás magyar és európai jellegű működését! Ugyanis az EU Bíróság alább hivatkozott ítélete szerint a bankok tisztességtelen szerződési feltételei ismételten vizsgálhatók! Mára már széles körben ismertté vált az EU Bíróság C-51/17 számú ítélete.
A C-51/17 számú ítélet szerint a fogyasztónak az árfolyamváltozásból eredő gazdasági következményeit is fel kell tudnia mérnie a szerződéskötést megelőző banki tájékoztatás alapján. Tehát az "egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel" fogalmát akként kell értelmezni, hogy az vonatkozik minden szerződési feltételre is, melyet a hazai jogszabályi rendelkezés módosított, vagyis az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás kérdését is az egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltételek között kell értelmezni!
Így a bírói joggyakorlatban nem lehet megengedően értelmezni a hazai jogot a kölcsönösszeg, a törlesztő részletek, és a kamat meghatározása tekintetében! A bank érdekében felülíró erejű jogegységi döntés a jövőben így nem alkalmazható, mert az egyoldalúan a bank javára született, és nem a szerződő felek kívánatos egyensúlyát szolgálja.
A bíróságok által is könnyen és hivatalból felismerhető bűncselekményről van szó, mert az ún. "tévedésbe ejtés" teljesen egyértelmű!
A C-51/17 számú döntés megkérdőjelezi a Kúria 6/2013, 1/2016 számú döntéseit.
Nemzetegyesítő Mozgalom szóvivője
     Kiadó: Nemzetegyesítő Mozgalom