2024. április 20. szombat

2018. október 10., szerda 10:28

A Legfőbb Ügyészség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 10., szerda (OS) - Az ügyészi közérdekű keresetindítás hatékonysága azért kiemelkedő, mert az ügyészi kereset alapján hozott bírói ítélet hatálya minden fogyasztóra kiterjed. Az ügyészség a közérdekvédelmi hatáskörében eljárva kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói jogok érvényesülésére, szükség esetén fellép a fogyasztók érdekeinek védelmében. E feladatát nemcsak a fogyasztóvédelmi hatóság határozatai törvényességének ellenőrzése útján, hanem közérdekű per megindításával – általános szerződési feltétel tisztességtelenségének megállapítására irányuló, illetve fogyasztóvédelmi kereset előterjesztésével – gyakorolja.

Mint ahogyan arra Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a 2017. évi országgyűlési beszámolójában kitért, tavaly az ügyészség az általános szerződési feltételek tisztességtelensége miatt – elsősorban utazásszervezéssel, ingatlanközvetítéssel, internetes kereskedelemmel foglalkozó gazdálkodó szervezetekkel szemben – 42 keresetlevelet nyújtott be. Kiemelendő ebben a körben az is, hogy az ügyészség 56 esetben – döntő többségében eredményessé vált – perelhárító intézkedést alkalmazott, biztosítva ezzel az általános szerződési feltételek tisztességtelen voltának gyors és hatékony kiküszöbölését.

Mindezen túl – a fogyasztók széles körét érintő jogsértés miatt – a tavalyi évben 2 fogyasztóvédelmi keresetet is benyújtott az ügyészség.

Kiadó: Legfőbb Ügyészség