OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. október 10., szerda 17:20

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 10., szerda (OS) - Újabb álhírek a sajtóban a várólistákról

    Az mfor.hu internetes hírportál 2018. 10.10-én megjelentetett cikke szakmailag megalapozatlan és rémhírkeltő. Visszautasítjuk és cáfoljuk a cikkben megjelent állításokat, amelyek csak arra alkalmasak, hogy félrevezessék a közvéleményt, illetve megrémítsék betegeket a várólisták állapotával kapcsolatosan.

A nyilvános, bárki által áttekinthető listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. 2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma – szemben a 2012-es 71 903-mal – mindössze 28 361 fő.

A Parlamentben az EMMI pontos, naprakész tájékoztatást adott a kórházi várólistákról a NEAK által a kórházak adatai alapján vezetett várólista nyilvántartás szerint.
A műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően. A legutóbbi OECD adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályog műtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd és csípő műtétek esetén 2012-hez viszonyítva több mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási idő. is az erős közép mezőnybe, a kedvező részbe kerültünk át.

     Kiadó: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.