OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2018. október 10., szerda 17:20

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. október 10., szerda (OS) - Újabb álhírek a sajtóban a várólistákról 2

    Nem felel meg a tényeknek az mfor.hu várakozási időre vonatkozó tájékoztatása sem. Az újságíró egyoldalú és megtévesztő módon csak a tervezett várakozási időként feltüntetett várakozási időket emelte ki, a tényleges – alacsonyabb – várakozási időket nem.

A cikk állításaival szemben a tényleges várakozási idő szürkehályog műtét esetén 2012-ben 90 nap volt 2018. I. félévében 46 nap, ami közel 50 %-os csökkenés, csípőprotézis műtét esetében 2012-ben 180 nap volt, 2018. I. félévében 86 nap, ami közel 49 %-os csökkenés, a térdprotézis műtét esetén 2012-ben 241 nap volt, 2018. I. félévében 123 nap, ami több mint 52%-os csökkenés.
A tervezett időpontokat a ténylegessel összehasonlítani megtévesztő, mert a ténylegest a ténylegessel kell összevetni, csak így kapható reális kép.

Magyarországon az elmúlt években a kormány intézkedéseinek eredményeképpen radikálisan csökkent a műtétre várók száma és csökkent a várólisták hossza. Köszönhető ez annak is, hogy az egészségbiztosító valós idejű, központi várólista-nyilvántartásra kötelezte a kórházakat, másrészt annak, hogy a kormány 2010 óta összesen közel 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek végzésére annak érdekében, hogy ne legyen anyagi korlátja az elvégezhető operációknak.


     Kiadó: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.