2024. április 23. kedd

2018. október 10., szerda 18:39

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. október 10., szerda (OS) - Az illiberális állam még a hajléktalanokat is kifosztja

A hajléktalanok világnapján a Magyar Liberális Párt tiltakozik amiatt, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány semmibe veszi az otthontalanok alapvető emberi jogait. A Fidesz nemcsak büntethetővé tette az utcán életvitelszerű tartózkodást, de arra is felhatalmazta a hatóságokat, hogy a hajléktalanok vagyontárgyait elkobozzák. Október 15-től ráadásul meg is semmisíthetik azokat a tárgyakat, amelyeknek a tárolását nem tudják megoldani.

Érthetetlen és döbbenetes, hogy a kormánypárti többség hogyan vezethetett be egy ilyen szabályt épp a hideg időjáráshoz időzítve. Mi fog történni azokkal az emberekkel, akik nem akarnak a hajléktalanszállóba menni? Hogyan védekezzenek a hideg ellen az utcán, ha takarójukat, matracaikat és meleg ruháikat elveszik tőlük, hogy aztán megsemmisítsék azokat?

Az illiberális állam valójában az embertelenség szinonimája. A Fidesz úgy kényszeríti a hajléktalanokat az utca elhagyására, hogy közben nem gondoskodik számukra megfelelő szálláshelyről. Országszerte csak 11 200 férőhely van a hajléktalan szállókon, az otthontalan emberek száma azonban ennek akár háromszorosa is lehet Magyarországon. A Fidesz cinizmusát mutatja, hogy a hajléktalanságot a jelenleg hatályos törvények közmunkával és pénzbírsággal büntetik. A Liberálisok szerint az egyre embertelenebb szabályozás helyett megfelelő szakmai segítségre és erős szociális hálóra lenne szükség. A bajbajutottakat nem üldözni, hanem támogatni kellene!
     Kiadó: Magyar Liberális Párt