2024. április 25. csütörtök

2018. október 11., csütörtök 14:14

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 11., csütörtök (OS) - A kormány csak a honvédség létszámhiányát növeli -

A benyújtott javaslat nem oldja meg a Magyar Honvédségben kialakult helyzetet. Attól, hogy papíron növelik a létszámot, még nem lesz több bevethető katonánk. Az eddig 7-8 ezer fős létszámhiány viszont így 15 ezer fősre növekszik. Így az évente 10-12 millió túlóra mennyisége is drasztikusan emelkedhet. A helyzetet tovább rontja, hogy 2019. január 1-től a katonák esetében sem fizethető ki tovább a túlóra, csak szabadságban adhatják ki, ami a létszámhiány miatt ellehetetleníti a szolgálat megszervezését. Ezért azonnali cselekvés kell. Törvénymódosítást nyújtottunk be, amely január 1. után is lehetővé teszi a túlóra kifizetését a honvédelmi és rendvédelmi állománynak is. Ha fontos a kormánynak az ország biztonsága, elfogadja a javaslatunkat.

1. Biztosítson mind a katonák mind a honvédségi dolgozók számára versenyképes illetményeket, a létszámhiány feltöltésével mérsékelje érdemben a tarthatatlan túlszolgálat és túlmunka mértékét. Javítsa a munkakörülményeket, az egyéni felszerelés modernizációjával és a laktanyák felújításával. Dolgozza ki az érintettek bevonásával az új típusú korkedvezményes nyugdíjrendszert, mely további szolgálatra ösztönöz, mégis biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt az állománynak;

Kiadó: LMP parlamenti frakciója