OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2018. október 16., kedd 08:47

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye
    Budapest, 2018. október 16., kedd (OS) - Magyar kezdeményezésre ünnepeljük az Élelmezés Világnapját

    Október 16-án az Élelmezés Világnapja van. 1979-ben az akkori magyar agrárminiszter, Romány Pál javaslatára fogadta el ezt a napot az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, úgyis mint az élelmezés világnapja.

Bár azóta tényszerűen a pékek is önmaguk világnapjává nyilvánították és sok országban a kenyér világnapjaként is ismerjük ezt a napot, egyébként ez a nap nem más, mint az említett FAO-nak a születésnapja.

Ebből az alkalomból érdemes megemlékeznünk arról is, hogy mi az idei év jelmondata. Ez pedig az, hogy 2030-ra igenis megszüntethető az éhínség, megszüntethető az éhezés az egész Földön, akárhány milliárdnyi ember is lesz akkortájt. Egyszerűen azért, mert a mai élelmiszertechnológiák, még a környezeti hatások dacára is lehetővé teszik azt, hogy ez a sok-sok ember a szükséges élelmiszerhez hozzájusson.

"Amúgy ezt célozza az én korábbi kezdeményezésem, a bizonyos ’okosfalvak’ is" - tette hozzá az MSZP alelnöke, hiszen az okosfalvak is a precíziós mezőgazdaságnak az elterjesztését igyekszik szolgálni, pontosan annak érdekében, hogy minél kisebb területen, sőt helyenként hovatovább már mezőgazdasági terület nélkül is lehessen élelmiszert termelni. Ebből a napból kifolyólag emlékezzünk tehát Romány Pál nagyszerű elgondolására, emlékezzünk arra, hogy ez egy magyar javaslat volt és emlékezzünk arra, hogy ezt a napot ma több milliárd ember tekinti élete egyik legfontosabb ünnepnapjának.

     Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.