OS Országos Sajtószolgálat
2020. május 25. hétfő
Ismertető


2018. október 18., csütörtök 17:31

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2018. október 18., csütörtök (OS) - MÁR HÁROMÉVES A MAGYAR – BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJA.          Október 19. napja kiemelkedő jelentőséggel bír Bulgária ünnepnaptárában és már Magyarországon is. Erre a napra esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje. A Szentre Magyarországon is csodatevőként tekintünk, mert ereklyéje az esztergom bazilikában is bizonyította természetfeletti erejét III. Béla királyunk uralkodása alatt. 2016-ban ünnepelte a magyarországi Bolgár Ortodox Egyház alapításának 100 éves évfordulóját, amikor a két ország országgyűlése egyhangú határozattal a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánította október 19-ét.

    Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepség, melynek második alkalommal ad otthont Magyarország változatos helyszíneken, színes programokkal az itt élő bolgár nemzetiség és az általuk fenntartott intézmények szervezésében. Az ünnepségsorozat tiszteletére Bulgáriából látogatásra érkezik: Iliyana Yotova köztársasági elnökhelyettes asszony és Valeri Szimeonov miniszterelnök-helyettes úr. A delegációt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és Németh Zsolt a Külügyi bizottság elnöke fogadja. A változatos programok már 18-án kora délután elkezdődnek. Az október 19-i ünnepségsorozat legkiemelkedőbb eseménye a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár előtt felavatandó bolgárkertész ivókút, amely tiszteletet állít a magyarországi bolgárkertészeknek.
     Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.