2024. április 25. csütörtök

2018. november 4., vasárnap 08:41

Ujhelyi István EP-képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. november 4., vasárnap (OS) - "Magyarország népe elég vérrel adózott"

Hatvankét évvel ezelőtt ezen a napon Nagy Imre a jugoszláv konzulátusra menekült, Mindszenty bíboros pedig az amerikai nagykövetségre. Az Országgyűlésben egyedül Bibó István maradt, aki államminiszterként kiáltványt intézett a nemzethez. Ebben többek között így fogalmazott: "Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és igazsághoz való ragaszkodását. Most a világ hatalmain van a sor, hogy megmutassák az ENSZ alapokmányában foglalt elvek erejét és a világ szabadságszerető népeinek erejét. Kérem a nagyhatalmak és az ENSZ bölcs és bátor döntését leigázott nemzetem érdekében." Igen, jól olvassák: a mai kormány által támadott ENSZ és a mai kormány logikája alapján ezek szerint hazaárulóként hozzájuk forduló Bibó.     Tudjuk, hogy a világ és a nyugati nagyhatalmak milyen távolságtartó együttérzéssel követték a forradalom leverését. Miként tűrték a szovjet agressziót és miként támogatták ugyanakkor a Nyugatra menekült honfitársaink tömegeit, majd miként támogatták az – ugyan évtizedekkel későbbi, de mégis friss levegőt hozó – rendszerváltást és a demokratikus berendezkedés kiépítését. Hatvankét évvel ezelőtt azt akartuk, hogy egy szabad, fejlődő, európai ország legyen Magyarország. Azt akartuk, hogy ne a szovjet blokk, hanem egy védelmet biztosító nyugatos közösség részesei legyünk.

Kiadó: Ujhelyi István EP-képviselő