OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. november 5., hétfő 09:39

A Nagy Imre Társaság közleménye
    Budapest, 2018. november 5., hétfő (OS) -

    A Nagy Imre Társaság közössége, és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a döntéshozatalban illetékes személyek nyilatkozatai szerint is a megvalósítás küszöbén áll. "Megnyugtatásul" tájékoztatnak arról, hogy elszállítása után a szobor "megfelelő helyre" kerül. Meggyőződésünk, hogy Nagy Imre szobra a Vértanúk terén áll a megfelelő helyén. Kiválasztása kiérlelt koncepció alapján történt, mely szerint a Batthyány örökmécses, a Szabadság tér, (az egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. A szobor elhelyezése, tájolása is ezt a célt szolgálja. Köztudott, hogy a világ és sok magyar ember szemében rendszerváltásunk történelmi előképét, 1956-os forradalmunkat Nagy Imre személye testesíti meg. Felavatása óta a Vértanúk terén álló szobor a Nagy Imre életútját szimbolizáló híddal a Budapestre látogató vendégek kedvelt színhelyévé vált. Áthelyezése így városképi, idegenforgalmi szempontból is ártalmas lenne. Nyilatkozatunknak nincs semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása. Tagjainkat nem politikai hovatartozásuk, hanem névadónknak és az 1956-os forradalom többi áldozatának és hősének tisztelete köti össze. Mindannyiunknak csalódást okozna a mártír miniszterelnök szobrának méltó helyéről történő eltávolítása.
    
     Kiadó: Nagy Imre Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.