OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. november 9., péntek 15:13

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. november 9., péntek (OS) - A Kertész Imre Intézet közleménye – A Kertész Imre Intézet létrehozta az író életművét bemutató Digitális Tudástárat

    Elkészült az író teljes életművét és annak hazai recepcióját feldolgozó bibliográfia, amely alapvető segédkönyvként szolgál nemcsak a kutatók, de a közép- és felsőoktatásban részt vevő tanárok számára is. Folytatódott az író kötetben meg nem jelent műveinek feldolgozása, valamint közel kétszáz magyar és német levél rendszerezése, illetve fordítása. Az Intézet munkatársai eddig többszáz külföldi fényképet és többtucat (főleg német nyelvű) hang- és filmfelvételt kutattak fel, ezen munkálatok a jövőben is folytatódnak.

Márciusban az Intézet megemlékezett az író halálának második évfordulójáról: a koszorúzás mellett elkészült három filmfelvétel Lukács Sándor és Bakos-Kiss Gábor színművész tolmácsolásában. Júliusban fordítói és kutatói ösztöndíjat írt ki a Kertész Imre Intézet külföldi, 35 év alatti fiatalok számára. Októberben a Szegedi Őszi Kulturális Fesztiválra rendezett kettős kamarakiállítást: a tárlat első fele az író tanulóéveinek időszakát öleli fel 1935 és 1955 között kiadatlan fotók és vallomások segítségével, míg a másik az írónak a 2007. évi nagysikerű szegedi találkozóját idézi meg, szintén eddig publikálatlan fényképek segítségével.

     Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.