OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. november 18., vasárnap 11:39

A Zöld Válasz Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. november 18., vasárnap (OS) - Műanyagszatyor-gate: ezért kell szakemberekre bízni a magyar környezet védelmét

    Mit várhatunk attól a kormánytól, amelynek az államtitkára arról beszél a parlamentben, hogy az embernek nincs köze a klímaváltozáshoz? Nem tiltja be a műanyag szatyrokat.
Még annak ellenére sem, hogy az ezt célzó Greenpeace-petíciót több mint 150 ezer honfitársunk írta alá, és ezzel már most ez a legsikeresebb környezetvédelmi kampány Magyarországon.
A Zöld Válasz Egyesület régóta hangoztatja, hogy a magyar környezet- és természetvédelem ügyét csakis önálló szakminisztériumban lehet hatékonyan képviselni, és a műanyag zacskók betiltásának elvetése azt bizonyítja, hogy a XXI. század kihívásaira csak egy zöld tárca tud érdemben választ adni.
Emlékeztetnénk a hazai politikai döntéshozókat: a Földön másodpercenként 160 ezer műanyag szatyor készül, amiket átlagosan alig 20 percig használunk, miközben ezeknek mindössze 9%-át sikerül újrahasznosítani. A többi a környezetünkben végzi - hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.
A klímaváltozás a legnagyobb kihívás, ami a közeljövőben ránk vár. A szélsőséges időjárás miatt még fontosabbá vált a természeti forrásaink, így az ivóvizünk és a termőföldünk védelme, és ennek fontos eszköze a műanyag zacskók használatának visszaszorítása.
Bár lehet, hogy ehhez először az emberi butaságot és szűklátókörűséget kellene meghaladni.

     Kiadó: Zöld Válasz Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.