2024. április 26. péntek

2018. november 18., vasárnap 11:39

A Zöld Válasz Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. november 18., vasárnap (OS) - Műanyagszatyor-gate: ezért kell szakemberekre bízni a magyar környezet védelmét

Mit várhatunk attól a kormánytól, amelynek az államtitkára arról beszél a parlamentben, hogy az embernek nincs köze a klímaváltozáshoz? Nem tiltja be a műanyag szatyrokat.
Még annak ellenére sem, hogy az ezt célzó Greenpeace-petíciót több mint 150 ezer honfitársunk írta alá, és ezzel már most ez a legsikeresebb környezetvédelmi kampány Magyarországon.
A Zöld Válasz Egyesület régóta hangoztatja, hogy a magyar környezet- és természetvédelem ügyét csakis önálló szakminisztériumban lehet hatékonyan képviselni, és a műanyag zacskók betiltásának elvetése azt bizonyítja, hogy a XXI. század kihívásaira csak egy zöld tárca tud érdemben választ adni.
Emlékeztetnénk a hazai politikai döntéshozókat: a Földön másodpercenként 160 ezer műanyag szatyor készül, amiket átlagosan alig 20 percig használunk, miközben ezeknek mindössze 9%-át sikerül újrahasznosítani. A többi a környezetünkben végzi - hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.
A klímaváltozás a legnagyobb kihívás, ami a közeljövőben ránk vár. A szélsőséges időjárás miatt még fontosabbá vált a természeti forrásaink, így az ivóvizünk és a termőföldünk védelme, és ennek fontos eszköze a műanyag zacskók használatának visszaszorítása.
Bár lehet, hogy ehhez először az emberi butaságot és szűklátókörűséget kellene meghaladni.

Kiadó: Zöld Válasz Egyesület