2024. április 20. szombat

2018. december 5., szerda 08:38

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 5., szerda (OS) - Az alapvető jogok biztosa a kórházi ellátásra szoruló gyermekeket kísérő szülők benntartózkodási lehetőségének biztosításáról és feltételeiről

Intézményenként eltérőek, olykor pedig súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat tartalmaznak a kórházakban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülők elhelyezésének feltételei. Ennek hátterében az alapjogi biztos a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét azonosította. Székely László kivizsgálta a szülők panaszbeadványait és – a szemléletváltás fontosságát kiemelve – a gyermeki jogokat tiszteletben tartó megoldások alkalmazását kérte a kórházak és a szaktárcák vezetőtől.

Az ombudsman 2010-ben már átfogó módon vizsgálta, milyen feltételekkel, milyen körülmények mellett tudják biztosítani a benntartózkodás lehetőségét a gyermekeket kórházi kezelésükre elkísérő szülőknek, más hozzátartozóknak. Székely László alapjogi biztos utóvizsgálata során a nyolc évvel ezelőtti jelentésben kezdeményezettek teljesülését, az azóta bekövetkezett változásokat tekintette át, és több panaszbeadvány nyomán a jelenlegi helyzetet, problémákat elemezte. A panaszokban az érintett szülők a gyermeküket kezelő kórházak benntartózkodásra vonatkozó ellentmondásos és aggályos gyakorlatát, belső szabályozását nehezményezték. Az ombudsmanhoz forduló egyik civil jogvédő szervezet pedig a jelenlegi jogi szabályozást és további kórházak szabályzatát és eljárásrendjét is kifogásolta, hasonló okokból.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala