2024. április 25. csütörtök

2018. december 5., szerda 08:39

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. december 5., szerda (OS) -

Az ombudsman a betegellátási feladaton túli, térítésért nyújtott szolgáltatásnyújtás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a kórház a térítésmentesség kivételeit nem határozhatja meg önkényesen, minden előnyben részesítésnek észszerű indokon kell alapulnia. A biztos szerint ilyen észszerű ok áll fenn a krónikus beteg gyermekek szülője esetében, mivel az ilyen gyermek elhúzódó betegsége önmagában is tartósan megterheli a családot, és a hosszabb időtartamú benntartózkodás esetén fizetendő jelentős összegű térítési díj anyagilag is sok esetben nehezen lenne vállalható.

A jelentés a kórházi gyakorlat kapcsán kitért a gyermekközpontú szemléletváltás erősítésének szükségességére is. Utalt arra, hogy az ellátás sokszínűsége miatt nyilvánvalóan nem lehetséges a benntartózkodás körülményeinek teljeskörű, mindenki szempontjából megfelelő tartalmú jogszabályi meghatározása. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jogalkotó ne lenne köteles folyamatos lépéseket tenni a beteg gyermek kapcsolattartási jogának érvényesülésére a benntartózkodás körülményeit standardizáló, emberibbé, méltóbbá tevő jogszabályi környezet kialakítására. Az ombudsman szerint a kórházak dolgozóinak hozzáállását meghatározó vezető személy, menedzsment személyes elhivatottsága, szerepfelfogása egyes esetekben akár elszigetelt módon eredményezhet megfelelő működést, de ilyen személyes garancia nem elégséges jogállami biztosíték.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala