OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2018. december 5., szerda 09:49

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 5., szerda (OS) - Maradandó károsodást szenvedett a megmérgezett férfi - Feszültség és alvászavar miatt keresett segítséget a pszichiátrián a bajai férfi. A beállított pszichiátriai szer évekig tartó szedése után furcsa tünetek jelentkeztek: a férfin időbeli orientáltság zavara és a gondolkodási képesség jelentős csökkenése lett úrrá. Kiderült: a pszichiátriai szer szintjét a vérben nem ellenőrizték elég gyakran, így az mérgező szintet ért el. Bár egyes panaszai javultak, a férfi beszédkárosodása, úgy tűnik, maradandóvá vált.

    A bajai kórház pszichiátriáján 2013-ban felírt szer lítiumot tartalmaz, egy olyan fémet, amely felhalmozódás esetén mérgezést vált ki. A férfi évekig szedte a szert úgy, hogy annak szintjét nem ellenőrizték megfelelő időközönként; bár a hivatalos előirat szerint egy hónapig hetente, három hónapig havonta, majd háromhavonta kell ellenőrizni, volt olyan időszak, amikor 14 hónapig nem nézték meg, milyen magas a vér lítium-szintje.

Egy idő után a felesége hívta fel a kezelőorvos figyelmét: férjénél időbeli orientáltság zavara lépett fel és a globális gondolkodás képességének elvesztése következett be. Férje rendszeresen járt külföldre vásárolni, és a kezelés alatt teljesen megváltozott: például vezetés közben nem figyelte a közlekedési táblákat, fogalma sem volt, induláskor mennyi üzemanyag van az autóban, vagy hogy mennyi pénz van nála.

2016 júniusában már olyan rossz állapotban volt, hogy ismét pszichiáterhez került, aki újabb két pszichiátriai szert írt fel neki. ...

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.