2018. december 18. kedd

2018. december 5., szerda 15:10

A Magyar Liberális Párt közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. december 5., szerda (OS) - Sermer Ádám nyílt levele Tarlós Istvánnak

A személyes véleményétől függetlenül említette kifogásként azt is, hogy a főváros sok más egyetemmel szemben a CEU-val nem állt közvetlenül szerződéses jogviszonyban. Pontosan emiatt javasoltam még októberben, hogy a főváros kössön külön megállapodást New York állammal, illetve a CEU-val is annak érdekében, hogy a kormányra nyomást lehessen gyakorolni. Ez lett volna a budapesti polgárok érdeke.

A műsor kapcsán fontosnak tartom azt is tisztázni, hogy Budapest kulturális sokszínűségének fenntartása is érdeke lenne - nem csak a budapesti, de - minden magyar polgárnak. Ezért hívtam fel korábban arra a figyelmet, hogy a főváros iparűzési adó - bevételeinek egy kis részéből esély nyílhatna arra, hogy a nehéz helyzetbe kerülő kulturális intézmények jövője se váljon kétségessé. Meggyőződésem, hogy nem létezik olyan L. Simon Lászlóval kötött megállapodás, ami a kultúra sokszínűségét valóban tudná biztosítani. Ebben az ügyben sem csupán a számokról van szó. A komoly hangsúllyal kikiáltott állampárti kultúrharc elemeként semmilyen garanciát sem jelent a támogatási összeg változatlansága. Ha a változatlan összeget az eddigiekkel ellentétben állampárti illetékesek fogják saját hatáskörben elosztani az intézmények között, úgy a sokszínűség cél helyett problémává fog válni. Pontosan ugyanolyan rendszer lesz így a budapesti kultúra területén, mint a Magyarországon bejegyzett civilszervezetek állami támogatásának esetén.

Kiadó: Magyar Liberális Párt