OS Országos Sajtószolgálat
2019. május 26. vasárnap
Ismertető


2018. december 7., péntek 13:51

Az Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért közleménye
    Budapest, 2018. december 7., péntek (OS) - A Budapesti Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért felhívása az ENSZ-hez és az EU-hoz

        A Budapesti Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért Nyilatkozatot tett közzé a Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló ENSZ Egyezmény Elfogadásának 70. évfordulója alkalmából.
     A szervezet felkéri az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjait, az ENSZ főtitkárát, az ENSZ Népirtás Megelőzésével és a Védelmi Felelősséggel foglalkozó hivatalát, hogy élve az évforduló nyújtotta alkalommal indítsanak el egy olyan konzultációs folyamatot, amelynek célja a nemzetközi közösség cselekvőképtelensége okainak leküzdése, az áldozatok fokozott védelme, a megelőzés hatékonyságának fokozása és a felelősök elszámoltathatóságának javítása. Felhívja továbbá az Európai Uniót és partnereit, hogy támogassák a kezdeményezést és végrehajtását.
     A dokumentum áttekinti az egyezmény végrehajtása érdekében tett eddigi erőfeszítések mérföldköveit, egyúttal megállapítja, hogy a geopolitikai rivalizálás, az állami szuverenitás megvédése és a be nem avatkozás elve gyakran vált hivatkozási alappá a diktátorok és a szélsőségesek felelősségének elkenése érdekében, továbbá a jogi normákba való erőszakolt kapaszkodás, a joghézagok, vagy a nemzeti és az egyetemes értékek közötti ellentmondás gyakran szolgált a nemzetközi cselekvésképtelenség indokaként.
     A Nyilatkozat teljes szövege és az évforduló kapcsán tervezett rendezvény részletei a szervezet honlapján olvashatók.


     Kiadó: Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.