OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. december 12., szerda 14:19

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. december 12., szerda (OS) - Áderhez fordulnak a Liberálisok a közigazgatási bíróságok miatt

    A közigazgatási bíróságokon nem érvényesül majd az alaptörvényben is rögzített függetlenség és pártatlanság elve. Ezért arra kérjük Áder János köztársasági elnök urat, hogy kezdeményezzen előzetes normakontrollt a szerdán elfogadott, kétharmados törvénnyel kapcsolatban! A Liberális Párt szerint nyilvánvaló, hogy nem beszélhetünk független és pártatlan bíróságról, ha annak tagjairól a végrehajtó hatalom képviselője, az igazságügyi miniszter egy személyben dönthet. Minden jogi eszközt meg kívánunk ragadni annak érdekében, hogy ebben a formában ne állhassanak fel a közigazgatási bíróságok. Amennyiben a köztársasági elnök aláírja a törvényt, utólagos normakontrollt fogunk kezdeményezni. Ehhez a képviselők negyedének aláírására, vagy az alapvető jogok biztosának támogatására lesz szükségünk. Ha itt sem érnénk el sikert, készek vagyunk az Európai Jogok Bíróságához fordulni. Nem hagyhatjuk, hogy az illiberális állam folyamatos törvénysértéseivel kapcsolatban egy olyan bíróság döntsön, amely az Orbán-kormány miniszterétől függ. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Fidesz egy új bíróság létrehozásával akarja megúszni a felelősségvállalást a jogállami normák megsértése miatt.


     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.