2019. január 16. szerda

2018. december 13., csütörtök 14:58

A Fővárosi Képtár Barátainak Egyesülete közleménye
    Budapest, 2018. december 13., csütörtök (OS) - Fekete Lyuk - A pokol tornáca, Budapesti Undergound ’88–’94 címmel rendez kiállítást a Kiscelli Múzeum 2018 decemberében a híres Fekete Lyuk megnyitásának harminc éves jubileuma alkalmából. A tárlat a rendszerváltás kori budapesti underground egy szeletét mutatja be.

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte.  Sem korábban, sem később nem volt olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrákat és azok képviselőit. Több ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System, stb.). A kiállítás szélesebb kontextusba helyezi a szórakozóhely működését, amely nem csupán egy klub és koncerthelyiség volt; a Fekete Lyukban mutatta be például az underground divattervező, Király Tamás a magyar közönségnek a híres berlini kollekcióját, amely 1988 áprilisában a nemzetközi sikert. hozta meg számára.
Az új, most megnyíló 400nm-es sziklapincében a fotók, plakátok, relikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos, ma is működő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag látható.
A kiállítást számos program, koncert és rendezvény kíséri.

Kiadó: Fővárosi Képtár Barátainak Egyesülete