OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. december 14., péntek 09:34

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. december 14., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontosnak tartja az EU keleti bővítésének dilemmáinak nyílt megvitatását.

        Még megoldatlan a Nyugat-Balkán helyzete, különösen bonyolult Makedónia és Koszovó gordiuszi csomója. Remélhetjük, hogy az európai integráció egy sor problémát megold majd, de megfontolandó az is, hogy ez a régió legyen az a kivétel, amikor a nemzetköziség hozzányúl a határokhoz.
     Az igazi kihívások keletebbre vannak: Törökország, Grúzia, Örményország csatlakozása az Unióhoz évtizedek óta napirenden van, de ma is inkább illúziónak tűnik, ami sokaknak meg is felel. Igaz, hogy a felsorolt országok nem tekinthetők szerves folytatása annak, ami jellemzi a mostani Uniót, ugyanakkor semmilyen valós érv nincs kirekesztésük mellett. Ebben a témában felhozni a vallási szempontokat, az európai alapértékek elárulása, új vallásháborúk magvainak az elültetése. Nem az idegenhitűek távoltartásán kellene fáradozni, hanem a szekularizáció erősítésén.
     Még izgalmasabb kérdés a még keletibb régió, egyáltalán annak végig gondolása, hol kellene meghúzni az unió keleti bővítés végső határát. Itt figyelemre veendő körülmény lehetne a Római birodalom kiterjedése. Végül is jogos lenne magunkban annak örökösét látni, és büszkék is lehetünk erre. Ezen a nyomvonalon haladva a történelmi Levan és Izrael európai integrációja is napirendre tűzhető. Ami ma reálisan nézve talán az egyetlen módja annak, hogy béke legyen azon a földön.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/


     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.