OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. december 14., péntek 11:39

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 14., péntek (OS) - Az ÁSZ tájékoztatása a Momentum és a Párbeszéd ellenőrzéséről

        Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása példamutató legyen.
     A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése – közte a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzése – jelenleg folyamatban van. Az ÁSZ 2018. október 4-én közölte, hogy hét jelölőszervezetnél lezárta a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatbekérést és a Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Momentum Mozgalom nem teljesítették a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségüket. A két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem voltak elérhető, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért az ÁSZ október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Ez az intézkedés mindkét párt esetében hatályban van.
     Az ÁSZ leszögezi: Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az ÁSZ jogosult nyilvánosságra hozni. Az ÁSZ jelentéstervezetében lévő megállapítások nyilvánossá tétele – idézése – jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ezért az ÁSZ a jogállam védelme érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.


     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.