2024. április 20. szombat

2018. december 14., péntek 11:39

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 14., péntek (OS) -

A számvevőszéki ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák. A polgári törvénykönyv előírja azt is, hogy a jogi személy – például párt – székhelye a jogi személy bejegyzett irodája, ahol a jogi személynek biztosítania kell a részére címzett jognyilatkozatok fogadását és a jogi személy jogszabályban meghatározott iratainak elérhetőségét. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzöttekkel való hivatalos kapcsolattartásra kizárólag a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhely szerinti elérhetőséget használhatja. Amennyiben egy szervezet székhelye valamilyen okból megváltozik, természetesen ebben az esetben sem mentesülhet a vonatkozó törvényi előírások betartása alól, folyamatosan biztosítania kell a részére megküldött hivatalos iratok átvételét.
     Az Állami Számvevőszék 2018-ban eddig közel 1000 közpénzt használó szervezetnél végzett ellenőrzést és ezek több mint 99,5 százaléka együttműködött a Számvevőszékkel, átvette a részére megküldött értesítéseket, és a törvényi határidőben biztosította az ellenőrzések program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumokat, adatokat.

Kiadó: Állami Számvevőszék