2024. április 19. péntek

2018. december 18., kedd 11:44

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 18., kedd (OS) - A nemzetiségek napja - a nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye

26 évvel ezelőtt, 1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. A nemzetközi jogi és társadalmi szempontból is mérföldkövet jelentő döntésre emlékezve 1995 óta minden évben december 18-án ünnepeljük a nemzetiségek napját.
     Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által ugyancsak 1992-ben elfogadott, A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája címet viselő egyezmény mellett az ENSZ-nyilatkozat volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely kifejezetten védendő értékként az államok figyelmébe ajánlotta a nemzetiségi közösségek identitásának védelmét. Rendelkezett egyebek között a nemzetiségi közösségek saját kultúrához és anyanyelvi oktatáshoz való jogáról, az érdemi részvételükről a nemzetiségeket érintő ügyek eldöntésében és a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról a nemzetiségek anyaországaival.
     A nemzetiségi jogok nemzetközi jogi dokumentumokban való elismerésének folyamata 1994-ben az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által elfogadott Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről című egyezménnyel folytatódott, amely meghatározó szerepet játszik a nemzeti kisebbségek védelme számára Európában rendelkezésre álló nemzetközi mechanizmusok között.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala