OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. december 18., kedd 11:44

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 18., kedd (OS) -

        Az egyezmény végrehajtásának ellenőrzése során a monitoring feladattal megbízott Tanácsadó Bizottság olyan értelmezési kereteket, standardokat alakított ki, amelyekre döntéseik során más nemzetközi szervezetek és intézmények folyamatosan és egyre gyakrabban hivatkoznak.
     A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesként és mint a fent említett Tanácsadó Bizottság tagja fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a nemzetiségek alapvető jogai a demokrácia nélkülözhetetlen építőkövei. Szinte valamennyi általános emberi alapjognak van speciális nemzetiségi jogi vetülete: az emberi méltósághoz való jog megsértése gyakran a sérelmet szenvedett fél vélt vagy valós nemzetiségi hovatartozására vezethető vissza, a nemzetiségek anyanyelvhasználathoz való joga, illetve nemzetiségi identitásuk ápolásának joga szorosan összefügg a szólás- és sajtószabadsággal, a nemzetiségi oktatáshoz való jog pedig az oktatáshoz és művelődéshez való, az Alaptörvényben is biztosított alapjog sajátos megvalósulási területe.
     A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény alapelvként rögzíti: minden nemzetiség jogosult arra, hogy nemzetiségi közösségként létezzen és fennmaradjon. Ennek biztosítására az egyéneket megillető nemzetiségi jogok mellett a nemzetiségek közösségei a nemzetiségi kultúra és önazonosság ápolása, megőrzése céljából kulturális és politikai jogokkal is rendelkeznek.


     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.