OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 23. péntek
Ismertető


2018. december 21., péntek 12:36

Az Erdélyi Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 21., péntek (OS) - Erdélybe a falugazdáknak 9 fős kisbuszra gyűjtött  $5,107.75-t karácsonyra a kanadai magyarság!

        A Kanadai Magyarok Országos Szövetségének elnöke, Vaski Gábor tudósította az Erdélyi Szövetséget, hogy karácsony alkalmából elküldik az erdélyi falugondnokok civil szervezetének, a Romániai Falugondnokok Szövetségének egy 9 fős, használt kisbusz vásárlásához gyűjtött  $5,107.75-t. A Romániai Falugondnokságok Szövetsége  a szórványközösségekben, ahol már nincs magyar tanító, a magyar anyanyelvű (esetleg lelkész) falugondnokot segíti, az anyanyelvű ügyintézője az időseknek, tolmács; aki egy-egy magyar iskola központba viszi naponta a környék magyar gyermekeit, ami kettős az áldás, mert magyar nyelvű oktatást ment meg.
     A Romániai Falugondnokságok Szövetsége  a szórványközösségekben, ahol már nincs magyar tanító, a magyar anyanyelvű (esetleg lelkész) falugondnokot segíti, aki
• az anyanyelvű ügyintézője az időseknek;
• tolmács;
• egy-egy magyar iskola központba viszi naponta a környék magyar gyermekeit, ami kettős az áldás, mert magyar nyelvű oktatást ment meg, s az összevont iskolaközpontban a magyar nyelvű oktatásban részesülőgyermek a családban marad;
• szervezi a közösség hagyományápoló rendezvényeit, falunapokat, nemzeti ünnepeinket;
szállítja az ott élőket a csíksomlyói búcsúra, a dévai zarándoklatra, ökumenikus istentiszteletekre.

     Kiadó: Erdélyi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.