2024. április 20. szombat

2019. január 8., kedd 14:59

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. január 8., kedd (OS) - A DK elítéli az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát

Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában több elfogadhatatlan kijelentést tett a zsidótörvényekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy az 1920. évi numerus clausus nem közvetlenül a zsidóság kizárását jelentette a felsőoktatásból, csupán a nemzetiségi lakossági arány betartását tartotta szem előtt. Ez nyilvánvalóan a történeti tények elferdítése. Szakály szerint túlzás zsidótörvényekről beszélni, a numerus clausus nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás volt.
     Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az adófizetők által pénzelt VERITAS Intézet főigazgatója ismét megkísérli a magyar társadalomnak a zsidóüldözésben játszott szerepének, és az azért viselt felelősségének relativizálását. A miniszterelnök az antiszemitizmussal kapcsolatban ugyan büszkén emlegeti a zéró toleranciát, de a kormány olyan intézményeket hoz létre és támogat, melyek tagadják a két világháború közötti nyilvánvaló antiszemita törvényeket. A DK megvetéssel utasítja el az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a kormány kiáll egy nyíltan antiszemita nézeteket hirdető intézmény mellett. Az illetékes minisztert felszólítjuk, hogy határolódjon el a kijelentésektől, azonnali hatállyal mentse fel Szakály Sándort, és vizsgálja felül a Veritas Intézet működését.

Niedermüller Péter, a DK EP képviselője, alelnöke

Kiadó: Demokratikus Koalíció