OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. január 8., kedd 14:59

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. január 8., kedd (OS) - A DK elítéli az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát

        Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában több elfogadhatatlan kijelentést tett a zsidótörvényekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy az 1920. évi numerus clausus nem közvetlenül a zsidóság kizárását jelentette a felsőoktatásból, csupán a nemzetiségi lakossági arány betartását tartotta szem előtt. Ez nyilvánvalóan a történeti tények elferdítése. Szakály szerint túlzás zsidótörvényekről beszélni, a numerus clausus nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás volt.
     Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az adófizetők által pénzelt VERITAS Intézet főigazgatója ismét megkísérli a magyar társadalomnak a zsidóüldözésben játszott szerepének, és az azért viselt felelősségének relativizálását. A miniszterelnök az antiszemitizmussal kapcsolatban ugyan büszkén emlegeti a zéró toleranciát, de a kormány olyan intézményeket hoz létre és támogat, melyek tagadják a két világháború közötti nyilvánvaló antiszemita törvényeket. A DK megvetéssel utasítja el az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a kormány kiáll egy nyíltan antiszemita nézeteket hirdető intézmény mellett. Az illetékes minisztert felszólítjuk, hogy határolódjon el a kijelentésektől, azonnali hatállyal mentse fel Szakály Sándort, és vizsgálja felül a Veritas Intézet működését.

Niedermüller Péter, a DK EP képviselője, alelnöke


     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.