OS Országos Sajtószolgálat
2019. július 21. vasárnap
Ismertető


2019. január 8., kedd 16:40

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2019. január 8., kedd (OS) - A Kormány álláspontja szerint az új osztrák szabályozás összeegyeztethetetlen az uniós joggal

    A Magyar Kormány a tegnapi napon, diplomáciai jegyzékben hívta fel Ausztria Kormányát, hogy ne alkalmazza a családi ellátásra és a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírásokat, illetve kezdeményezze azok visszavonását. A kifogásolt előírások értelmében 2019. január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok azon gyermekei után, akik nem Ausztriában élnek, a családi ellátás, illetve személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok árszínvonal alapján állapítják meg, a legtöbb esetben lényegében csökkentik.
A Kormány határozott álláspontja szerint az új osztrák szabályozás összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkének (2) bekezdését, amelynek értelmében a munkavállalók szabad mozgása magában foglalja az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés megszüntetését a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatás, a javadalmazás, valamint az egyéb munka- és foglalkoztatási feltételek tekintetében. A családi ellátás indexálására vonatkozó előírások emellett ellentétesek a 492/2011/EU rendelet, illetve a 883/2004/EK rendelet kapcsolódó rendelkezéseivel. Az új osztrák szabályozás ráadásul kellő felkészülési idő nélkül került bevezetésre.


     Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.