2019. július 21. vasárnap

2019. január 8., kedd 16:40

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2019. január 8., kedd (OS) - A Kormány álláspontja szerint az új osztrák szabályozás összeegyeztethetetlen az uniós joggal

A Magyar Kormány a tegnapi napon, diplomáciai jegyzékben hívta fel Ausztria Kormányát, hogy ne alkalmazza a családi ellátásra és a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírásokat, illetve kezdeményezze azok visszavonását. A kifogásolt előírások értelmében 2019. január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok azon gyermekei után, akik nem Ausztriában élnek, a családi ellátás, illetve személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok árszínvonal alapján állapítják meg, a legtöbb esetben lényegében csökkentik.
A Kormány határozott álláspontja szerint az új osztrák szabályozás összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkének (2) bekezdését, amelynek értelmében a munkavállalók szabad mozgása magában foglalja az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés megszüntetését a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatás, a javadalmazás, valamint az egyéb munka- és foglalkoztatási feltételek tekintetében. A családi ellátás indexálására vonatkozó előírások emellett ellentétesek a 492/2011/EU rendelet, illetve a 883/2004/EK rendelet kapcsolódó rendelkezéseivel. Az új osztrák szabályozás ráadásul kellő felkészülési idő nélkül került bevezetésre.

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium