OS Országos Sajtószolgálat
2019. június 24. hétfő
Ismertető


2019. január 11., péntek 15:02

A Magyar Biokultúra Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. január 11., péntek (OS) - Mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.

    Kiragadott információk alapján értelmezték a 2 termelési rendszer hatásának különbségeit. Állításuk szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát.
Azt nem említi, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéltre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához.
Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen.
A bioélelmiszer előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik.
Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétek. A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.
Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld.

     Kiadó: Magyar Biokultúra Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.